Vi tilrår at du alltid nyttar siste versjon av nettlesaren din.
logo Sykehuspartner
En person i hvit frakk

IKT-prosjekter

IKT-prosjektene skal bidra til å utvikle spesialisthelsetjenesten og støtte opp under regional utviklingsplan i Helse Sør-Øst. Prosjektene gjennomføres i samarbeid med helseforetakene. Under kan du lese mer om flere av våre prosjekter.

Sykehusene har behov for bedre digitale verktøy slik at de ansatte ikke bruker unødvendig tid på manuelle prosesser. Dessuten trenger sykehusene ny teknologi for innovasjon og utvikling i pasientbehandlingen.  

Skal vi lykkes med digitaliseringen for sykehusene i Helse Sør-Øst må vi modernisere de grunnleggende komponentene som IT-løsningene bygger på, det vi kaller IKT-infrastrukturen.  

Moderniseringsarbeidet   

Modernisering av IKT-infrastrukturen innebærer at vi utvikler og anskaffer nye løsninger for IKT-plattform, nettverk, telefoni og sikkerhet, og tilrettelegger for bedre tjenester på mobil og nettbrett. Krav til informasjonssikkerhet og personvern er en naturlig del av arbeidet.  

Moderniseringen utføres av flere prosjekter. Arbeidet skal resultere i en regional IKT-infrastruktur som ivaretar behov for digitalisering, innovasjon og skalerbare tjenester. Informasjonssikkerhet og personvern skal forbedres. Vi sørger også for stabil og sikker drift av infrastrukturen. 

Prosjektene leverer på to hovedområder: plattformteknologi og nettverk.   

Modernisert plattformteknologi  

Vi etablerer ny plattformteknologi ved å bygge én privat skyplattform som står i våre egne datasentre. I tillegg kjøper vi plattformtjenester i en allmenn skytjeneste. Tjenestene skal virke sømløst sammen og vi skal utnytte styrkene i de to teknologiene der de er best egnet. De applikasjonstjenestene som kan kjøre på nye plattformer, flyttes over til ny infrastruktur. Resten beholder vi i dagens infrastruktur til nye og bedre tjenester er på plass. 

Sykehuspartner er svært opptatt av sikkerhet, personvern og å følge gjeldende lovverk. Derfor vurderer vi alltid sikkerheten før en applikasjon eventuelt flyttes ut i skyløsninger.  

Med moderne plattformteknologi på plass   

  • gir vi fart til utrulling av tjenester til sykehusene så de kan ta i bruk nye applikasjoner 
  • får ansatte og pasienter tilgang til nødvendig informasjon der og når de trenger det 
  • kan Sykehusene utnytte mulighetene i skybaserte verktøy 
  • ivaretar vi personvern og sikkerhet enda bedre enn før   
  • sikrer vi stabil drift og forbedret forvaltning   


Modernisert nettverk  

Modernisert og standardisert nettverk er en forutsetning for at digitale løsninger i sykehusene skal fungere. Store datamengder skal transporteres raskt, med god informasjonssikkerhet og stabil drift.  

Vi etablerer en regional nettverksinfrastruktur som gir kontroll, sporbarhet og oversikt over aktivitet på nettverket. Regionen får et sikrere og mer stabilt nettverk for tjenestene og brukerne. Det nye nettverket legger godt til rette for økt bruk av mobile tjenester.  

Vi bygger full trådløs dekning på sykehusene. Dette er en forutsetning for å kunne levere kritiske tjenester som varsel-, tale- og meldingstjenester og for bruk av mobile arbeidsflater og moderne applikasjoner. Ny skybasert brukeradministrasjon av mobile enheter blir også levert. Som en del av satsningen tilrettelegger vi for 5G innendørs.   

Arbeidet er organisert i en rekke moderniseringsprosjekter: 

Vi etablerer en allmenn (offentlig) skyplattform anskaffet i markedet. Vi inngår avtale med en skytjenesteleverandør. Som primær allmenn skyplattform har vi valgt Microsoft Azure med AWS (Amazon), GCP (Google) og OCI (Oracle) som mulige alternativer. Allmenne skytjenester er i denne sammenheng i hovedsak IaaS (Infrastructure as a Service) og PaaS (Platform as a Service). Dette gir ny kapabilitet for tjenester og applikasjoner som krever allmenn skyteknologi. HSØ allmenn sky og HSØ privat sky vil kunne brukes i kombinasjon som en hybrid skytjeneste.

Vi migrerer gamle Oracle-databaser til en moderne Oracle skytjeneste. Driften blir mer effektiv og stabil, og vi reduserer lisenskostnadene.  

Vi etablerer kapabilitet for å ivareta behov for verdistyrt tjenestemigrering til felles regional plattform. Dette understøtter strategien om sentralisert drift, informasjonsdeling og samhandling gjennom konsolidering av miljøer, standardisering og felles regionale applikasjonstjenester. Vi har allerede migrert alle tjenester fra Sykehuset Innlandet HF lokale domene og økt sikkerheten ved at det største av legacy-domenene inn mot SIKT (Sykehuspartners IKT-plattform) er stengt og servere sanert. Dette samsvarer med Riksrevisjonens påpekning.  

Vi moderniserer nettverksinfrastrukturen i Helse Sør-Øst for et mer sikkert, raskere og stabilt nettverk. Den standardiserte, helhetlige og regionale nettverksinfrastrukturen skal gi økt kontroll, synlighet og sporbarhet, og god oversikt over utstyr og aktivitet på nettverket.

Moderniseringen legger i tillegg til rette for en rekke initiativ i helseregionen, slik som mobilitet og nye arbeidsflater, digital hjemmeoppfølging, bygging av nye sykehus og nye medisin- og byggetekniske løsninger. Gjennom økt automatisering forenkles kontroll over sikkerheten. 

Vi sikrer fulldekning av trådløst nettverk (wifi) i Helse Sør-Øst. Til sammen skal 30 000 aksesspunkt settes opp og aktiveres i regionen. 

Vi erstatter om lag 70 ISDN-baserte telefonsentraler i Helse Sør-Øst med en regional moderne IP-plattform og bytter ut om lag 60 000 gamle telefoner ved helseforetakene i regionen. Dette sikrer høy tilgjengelighet og kvalitet på denne kritiske tjenesten, i tillegg nye muligheter for nye kommunikasjons- og samhandlingstjenester, økt mobilitet og effektivisering av driften. 

Som en del av felles regional plattform tilrettelegger vi for at helseforetakene kan prøve ut og kvalitetssikre tjenester, løsninger og verdikjeder før disse tilgjengeliggjøres for brukerne. Prosjektet etablerer tjenester for støtte til livssyklushåndtering av ikke-produksjonsmiljøer for innovasjon og utvikling, testing og brukeropplæring i regionen.  

 

Noen av hovedområdene innen utvikling av teknologikomponenter, er arbeid med integrasjoner, sporingsteknologi og enklere tilkobling for medisinteknisk utstyr. Les mer:

Andre områder er bedre bruk av grunndata, modernisering av folkeregisteret og identitet og tilgangsstyring (IAM), samt bruk av kunstig intelligens. 

Det foregår også en rekke initativ innen brukernær utvikling, der målet er å legge til rette for raskere digital tjenesteutvikling i Helse Sør-Øst​. Les mer om noen av våre initiativ:

 

 

Sist oppdatert 03.06.2024