Vi tilrår at du alltid nyttar siste versjon av nettlesaren din.
logo Sykehuspartner
En gruppe personer i et møte

Felles plattform – HSØ allmenn sky

Sykehuspartner etablerer en modernisert infrastruktur for datasentertjenester ved å ta i bruk tre nye skytjenester; HSØ privat sky, HSØ allmenn sky og en skybasert Oracle-databaseplattform, Oracle Exadata Cloud@Customer. Disse skytjenestene vil utgjøre en felles regional plattform som skal innfri forventinger og behov til moderne datasentertjenester. 

Prosjekt felles plattform – HSØ allmenn sky skal sørge for at Helse Sør-Øst tar i bruk allmenne skytjenester. Dette er en leveransemodell der vi kjøper infrastruktur- og plattformtjenester fra en skyleverandør. De store skyprodusentene er selskaper som Microsoft, Amazon, Oracle og Google. I dette prosjektet er Microsoft Azure valgt som plattform.  

I første fase ble det gjennomført to anskaffelser.  

  • Avtale om skytjenester: Sykehuspartner inngikk avtale med Nordcloud AS, som er en norsk forhandler av store, amerikanske skyprodusenter. Gjennom denne avtalen kan helseforetakene i Helse Sør-Øst ta i bruk allmenne skytjenester fra både Microsoft, Oracle, Amazon og Google.  
  • Avtale med kompetansepartner: Accenture ble valgt som kompetansepartner for å bygge grunnmuren for allmenne skytjenester.  

I den fasen som pågår nå, skal prosjektet etablere grunnmuren for Helse Sør-Øst allmenn sky, både teknisk, prosessuelt, kompetansemessig og organisatorisk.  

Fase: Gjennomføring 

Allmenne skytjenester gir økt fleksibilitet og større endringsevne. Blant annet understøtter de smidig utvikling og gjør at kapasiteten på plattformtjenester fortløpende tilpasses behovet. Allmenne skytjenester er godt egnet for å understøtte innføringen av hjemmesykehus og digital oppfølging av pasientene. Skytjenesten vil også gi IKT-støtte til forskning, utvikling og innovasjon gjennom å tilrettelegge for rask uttesting og umiddelbar skalering. I allmenne skytjenester får vi tilgang til moderne tjenester som analyse av store datamengder, maskinlæring og kunstig intelligens. I dag er det et betydelig behov for slik kapasitet i regionen. 

  • Bedre forutsigbarhet på kostnader  
  • Tilnærmet ubegrenset fleksibilitet/skalerbarhet til å levere kapasitet i form av lagring og prosessorkraft  
  • Økt kvalitet på IKT-infrastrukturen  
  • Økt sikkerhet  
  • Raskere leveranser  
  • Økt innovasjonsevne i Helse Sør-Øst 
  • Tilgang til nye tjenester: maskinlæring, KI, avansert analyse mm.

Prosjektperioden er fra 2020-2024. Prosjektet er i gjennomføringsfase 2 som avsluttes i første kvartal 2025.

Styri​​ngsgruppeleder og prosjektleder 

Styringsgruppeleder: Roger Bjørgan, direktør for virksomhetsområde teknologi- og arkitekturstyring i Sykehuspartner 

Prosjektleder: Jan-Henrik Stubberud, Sykehuspartner.  

Sist oppdatert 25.09.2024