Espen besto fagprøven

Etter 1,5 år som lærling i Sykehuspartner, fikk Espen Svenungsen (20) fast jobb i Brukerservice 24/7. – I et IT-firma som Sykehuspartner er det et bredt spekter av oppgaver og verktøy du må kunne, sier Svenungsen.

Espen Svenungsen sitter ved pc.
– I Brukerservice får du alle slags spørsmål, og du må kunne «alt». Her må du hjelpe brukere med alt fra glemt passord til å rette en feil i et program du aldri har hørt om, sier Espen Svenungsen. Foto: Sykehuspartner

I mars gikk Espen rett fra bestått fagprøve som dataelektroniker til turnus i brukerservice for 90.000 brukere. Her er bredden i kompetansen fra læretiden god å ha.

Unik breddekompetanse

Lærlinger i Sykehuspartner blir kjent med hele organisasjonen i løpet av læretiden, slik at de får en breddekompetanse få andre kan skilte med.

Espen startet ut med tanking og klargjøring av datamaskiner på lageret i Gladengveien. Deretter var han tre måneder hos Lokal Service på Ahus; fikset, byttet og klargjorde fysisk utsyr og tanket datamaskiner blant annet. Så fulgte et halvt år i Generell Brukerservice på Skøyen, og de siste seks månedene av læretiden hadde han i Produksjon. Her var det både mer avansert feilsøking hos Arbeidsflate og opplæring om fysiske og virtuelle servere hos Serverdrift.

– Det er et stort pluss å lære mange nyttige verktøy som brukes i mange firmaer, som for eksempel AD, Citrix, Exchange og WMware, fremhever den ferske dataelektronikeren.

Bredden i kompetansen han opparbeidet gjennom læretiden fikk Espen kjenne på da han skulle opp til fagprøve. Fagprøven skal speile arbeidsoppgavene fra læretiden, og mens medelever kunne prøves i mindre, spesifikke oppgaver, fikk Espen en oppgave relatert til et helt domene med programvare, brukere og utstyr.

Bratt læringskurve

Selv med en lærerik læretid bak seg er læringskurven bratt i Brukerservice:

– I Brukerservice får du alle slags spørsmål, og du må kunne «alt». Her må du hjelpe brukere med alt fra glemt passord til å rette en feil i et program du aldri har hørt om. Uansett er det bare å fikse oppdraget, sier Espen.

Enhetsleder Rolf Berg Børseth i Brukerservice mener Sykehuspartners lærlingordning er en vinn-vinn situasjon:

– Vi får dyktige medarbeidere som er meget lærevillig, og de får rikelig med kompetanse og erfaring fra et trivelig arbeidsmiljø. Samtidig vil jeg rose HR-avdelingen som gjør dette mulig ved å ta inn dyktige lærlinger. Dette ser vi både med Espen og med Christian, som er lærling hos oss nå. Når vi gjør en solid jobb med den faglige oppfølgingen og har dyktige, lærevillige lærlinger med gode holdninger er gevinsten stor!

Lærlingordningen i Sykehuspartner

Espen fikk lærlingkontrakten i Sykehuspartner i konkurranse med 6–8 andre kandidater etter to intervjurunder.

–  Jeg vil takke kollegaene i Sykehuspartner og særlig de som har vært ansvarlig for å lære meg opp, sier den ferske 24/7-konsulenten.

Fra høsten 2018 skal Sykehuspartner ta inn to nye lærlinger i dataelektronikerfaget. Sykehuspartner har til enhver tid ha to lærlinger inne. Lærlingene har en individuell læreplan som følges opp i samarbeid med fagansvarlig Rino Glenne Smedsrud. HR har ansvar for lærlingen.