Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

De er ryggraden i sykehusdriften

Selv om de ofte jobber i kulissene og ikke er så synlige, er hverdagsheltene på sykehusene fundamentale for å skape et effektivt og trygt miljø for både pasienter og ansatte.

Publisert 01.04.2025
Et par menn på et kjøkken
Kokkene Marianne Mollestad Lunderød og Nanou Kahungu i full gang med å røre i dagens suppe. Foto: Sykehuspartner

Vi snakker om kjøkkenpersonell, renholdsarbeidere, de som håndterer rørpostsystemer og de som opererer driftssentralen, for å nevne noen. Deres innsats er uvurderlig og bidrar til å opprettholde en effektiv og trygg sykehusdrift.

På Sykehuset Østfold, Kalnes oppsøkte vi disse hverdagsheltene, som vi i Sykehuspartner samarbeider mye med i forbindelse med at vi leverer teknologiske løsninger som de alle benytter seg av i det daglige.

Vidunderet Matilda
Kjøkkenpersonalet sørger for at pasienter og ansatte får næringsrik og velsmakende mat. Gjennom kostdatasystemet, Matilda, som driftes og forvaltes av Sykehuspartner, planlegger, bestiller, produserer og leverer de næringsriktige måltider til pasienter og ansatte, tilpasset ulike dietter og ulike helsebehov. Riktig mat til rett pasient til riktig tid er en viktig del av pasientbehandlingen.

-Hvis vi ikke visste hvor spesiallaget mat skulle leveres, eller om de 4000 (!) måltidene vi lager i døgnet stoppet opp eller hvis råvarene ikke kommer i tide, får det store konsekvenser, sier seksjonsleder i sykehusservice på Kalnes, Sølvi Thøgersen. 

Ikke bare rør
Rørpostsystemet er en kritisk IKT-tjeneste i sykehusdriften levert av Sykehuspartner, og som sørger for rask og sikker transport av prøver, medisiner og dokumenter mellom ulike avdelinger. Dette effektiviserer arbeidsflyten og reduserer ventetiden betydelig, som kan være helt avgjørende i akutte situasjoner.

På Sykehuset Østfold, Kalnes suser hvert år 420 000 sendinger med dokumenter, blodprøver og annet som haster rundt i små beholdere inne i rørene. 

-Det er som en slags IP-trafikk dette, sier driftssjef Jon G. Løvoll ved Sykehuset Østfold, Kalnes.

Vi traff sykepleier Sandra på akuttmottaket. Hun er en hyppig bruker av rørposten.
- Det å få sendt fysiske blodprøver til laboratoriet ASAP, er kritisk for riktig pasientbehandling i en akutt situasjon. Skulle rørposten svikte blir det langt til laboratoriet, sier hun.   

Sykehusets hjerte og hjerne
Vi ser dem sjelden, og systemene de bruker er blant annet avhengig av gode og stabile nettverkstjenester fra Sykehuspartner. 

Vi snakker om sykehusets hjerte og hjerne, som er gjemt i underetasjen. Hjernen består av menneskene som opererer systemene som overvåkes der. Driftssentralen på Kalnes overvåker alt som rører seg av teknisk utstyr og som sykehuset er avhengig av for å opprettholde pasientbehandlingen og det som hører med. 

Menn i et rom med datamaskiner
Sykehuspartners Hans Høivik (til høyre) har god dialog med driftsoperatør Stian Solberg om tjenestene som får overvåkingen til å fungere. Foto: Sykehuspartner

Blant det driftssentralen overvåker finner vi flere AGV-vogner (Automated Guided Vehicle). Det er vogner som kjører av seg selv på de ordrene som kommer gjennom systemet. AGV-vognene erstatter, sammen med rørpostanlegget, faktisk 22 personer som ellers ville trillet vogner med forsyninger av mat, medisinsk utstyr og klær rundt på sykehuset. 

En kvinne og en mann som sitter ved et skrivebord med datamaskiner
Mats Emberland Nordby og hans kollegaer i Sykehuspartner er i jevnlig dialog med både driftssentralen og ulike bygg-relaterte tjenester. Her sammen med seksjonsleder ved sykehusservice på Kalnes, Sølvi Thøgersen, som sier seg godt fornøyd med den raske responsen fra Sykehuspartner og tredjepartsleverandørene. Foto: Sykehuspartner