Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Automatiserer netthinneundersøkelser

Sykehuspartner fortsetter å automatisere prosesser og standardisere prosedyrer ved sykehusene i Helse Sør-Øst. Dette frigjør tid til mer pasientrettet arbeid.

Publisert 28.03.2025
Sist oppdatert 31.03.2025
Pasient ligger i stol og får utført øyeundersøkelse.

Foto: Shutterstock

Nå automatiseres netthinneundersøkelser for diabetespasienter.

Ved hjelp av en ny KI-løsning som Sykehuspartner nå skal etablere for alle helseforetakene i Helse Sør-Øst, automatiseres store deler av prosessen med netthinneundersøkelser for diabetespasienter.

På alle helseforetak innen 2027
I dag får 55 prosent av diabetespasientene i region Helse Sør-Øst, oppfølging i tråd med anbefalte retningslinjer. Målet er å øke dette til minst 95 prosent når hele denne pasientgruppen skal tilbys regelmessig undersøkelse av netthinnen. På den måten forebygges og behandles synstap og blindhet i langt større skala enn i dag.

Diabetisk retinopati er en av de vanligste komplikasjonene som kan følge med diabetes og den hyppigste årsaken til synstap og blindhet i arbeidsfør alder.

Sykehuspartner overtok det regionale prosjektet regelmessig netthinneundersøkelse for diabetisk retinopati, i forbindelse med at hele den regionale prosjektporteføljen ble overført til Sykehuspartner i januar 2024. Prosjektet startet planleggingen i 2023 og skal etter planen være ferdig i 2027.

Oslo Universitetssykehus først ute
De første kameraene i regional løsning er levert og blir tatt i bruk allerede tidlig i mai 2025. Det er Oslo Universitetssykehus (OUS) som er først ute, og de skal også ha et regionalt ansvar for løsningen, som vil innføres i resten av foretaksgruppen fortløpende.

-Vi skal ta ut gevinster så tidlig som mulig ved å ta i bruk løsningen bit for bit, forteller Arve Melum, som er Sykehuspartners prosjektleder.

I mai skal OUS ta i bruk kameraene og lagre bildene i regionalt multimediearkiv. I trinn to skal selve KI-løsningen tas i bruk, der resultatet fra graderingen av bildene i løsningen skal lagres som journaldokumenter direkte i journalsystemet DIPS Arena. Andre forbedringer vil være nytt øye-skjema med strukturerte data i DIPS og automatisert innkalling til undersøkelse, slik at pasienten får regelmessig innkalling til undersøkelser etter etablerte faglige retningslinjer og til nærmeste kamera.

Godt utprøvd løsning
Etableringen av et program for regelmessig netthinneundersøkelse for diabetisk retinopati er ikke nytt. Det er godt utprøvd i andre land, blant annet i England, der de har registrert store forbedringer etter at alle diabetespasienter fikk tilsvarende tilbud.

KI-løsningen som nå tas i bruk er heller ikke ny, men bruken i Helse Sør-Øst vil frigi tid hos helsepersonell som graderer bilder. Denne gevinsten gir mulighet til økt kapasitet slik at flere pasienter kan få utført regelmessige undersøkelser. KI-løsningen vil sammen med forbedringer i DIPS Arena og utvikling i prosessplattformen Pega, gi mulighet til automatisering av store deler av prosessen.

-Dette er en moderne og godt utprøvd KI-løsning som støtter opp under HSØ sine strategiske satsingsområder om å ta i bruk nye arbeidsformer og bedre bruk av teknologi, og ikke minst at helsepersonell skal få mer tid til pasientrettet arbeid, sier Melum, og fortsetter.

-Denne løsningen fremmer et unikt samarbeid på tvers av helseforetakene, og er et eksempel på hvordan ny teknologi kan hjelpe helsevesenet med å prioritere og bruke ressursene bedre til fordel for pasientene og egne ansatte.

Innføringen av den nye løsningen omfatter også tiltak for å fjerne «plunder og heft» ved å standardisere prosedyrer, automatisere prosesser og å bruke kunstig intelligens. Målet er å gi et bedre tilbud til en stor pasientgruppe som er mest mulig personellbesparende.