Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.
logo Sykehuspartner

Sykehusene tar i bruk KI-løsninger for røntgen og CT av thorax

For å frigjøre helsepersonell ved tolkning av røntgen og CT av thorax, skal flere av sykehusene i Helse Sør-Øst teste ut KI-applikasjoner innen røntgen og CT av thorax.

Publisert 03.02.2025
Sist oppdatert 20.02.2025
En mann og en kvinne som står i en bygning
Merete Retzius og Jagroshan Singh fra Sykehuspartner

Flere av sykehusene i Helse Sør-Øst har fremmet behov for løsninger som kan bidra til å frigjøre helsepersonell ved tolkning av røntgen thorax og CT thorax. På oppdrag fra Helse Sør-Øst har derfor Sykehuspartner gjennomført en konkurranse mellom de tre plattformleverandørene regionen har en rammeavtale med.

De første kontraktene er tildelt Philips Norge og kontraktene legger opp til at helseforetakene får tilgang til thorax-applikasjoner levert av 3. parts leverandører.

-Kontraktene legger til rette for å kunne implementere CE-merkede KI-applikasjoner innen røntgen Thorax og CT Thorax til flere helseregioner, sier avtaleforvalter og jurist i Sykehuspartner, Jagroshan Singh.

Interregionalt samarbeid

-Mange foretak nasjonalt har nå den samme tekniske infrastrukturen, og dette gir et grunnlag for å samarbeide om disse konkurransene, sier Merete Retzius, tjenesteporteføljeansvarlig i Sykehuspartner.

Og samarbeid har det blitt. Flere foretak fra Helse Sør-Øst har bidratt til kravstilling av funksjonelle krav og evaluering av disse, sammen med de andre helseregionene.

-På den måten får vi brukt kompetanse fra store deler av helse-Norge og resultatet har blitt mye bedre enn om ett helseforetak skulle gjort dette alene, sier Elisabeth Askimdal Hersvik fra Vestre Viken HF, som har ledet det funksjonelle teamet i anskaffelsen.

En av legene som har bidratt i prosessen er Bendik Stensby Breen. Han er KI-lege på Akershus Universitetssykehus, og vil være en av brukerne av løsningene.

-Vi er veldig spente på å teste disse løsningene. Det er et potensial for at de kan bidra til å redusere belastningen på både radiologer og andre leger på sykehusene. Dette vil igjen kunne gi raskere diagnostikk sier Stensby Breen.

Løsningene skal kvalitetssikres av både Sykehuspartner og helseforetak, og skal ikke brukes i diagnostikken før man er trygge på at løsningene fungerer godt.

Interesse fra andre offentlige virksomheter

Sykehuspartner opplever interesse fra flere offentlige virksomhetre som ønsker å diskutere hvordan kunstig intelligens kan integreres innen deres fagfelt.

-Det er flott at offentlige etater kan la seg inspirere av hverandre. En slik erfaringsutveksling kommer alle involverte og samfunnet til nytte, og vi ser at det er en del felles utfordringer som virksomhetene har ved implementering av KI, sier Jagroshan Singh.

Sykehuspartner er nå i gang med å etablere møteplasser og foraer hvor helseregionene kan samarbeide for å få mest mulig ut av KI-applikasjonene som skal anskaffes fremover.

-På den måten skal vi sikre at KI-applikasjonene gir de kliniske gevinstene som kontraktene legger opp til, sier Merete Retzius.