Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.
logo Sykehuspartner

Økt sikkerhet med ny overfallsalarm

Sykehuspartner har bidratt til en sikrere hverdag for både ansatte og pasienter ved det nye psykiatribygget i Kristiansand. 

Publisert 15.03.2023

Slik ser det nye psykiatribygget ut. (Foto: Marcel Tiedje/Skanska)

Slik ser det nye psykiatribygget ut. (Foto: Marcel Tiedje/Skanska)

Sykehuspartner har nylig gjennomført leveranser av IKT-systemer og utstyr til det nye psykiatribygget ved Sørlandet Sykehus på Eg i Kristiansand. En av de viktigste leveransene var løsninger for en ny og moderne mobil overfallsalarm med svært god dekning både innendørs og utendørs.

Tryggere å være på jobb
Løsningen for overfallsalarmen viser nøyaktig posisjonering innendørs og pre-definerte soner utendørs, som er utarbeidet og definert i samarbeid med brukerne. Alt av alarmtekster og mulige scenarier er også forankret med brukerne for å være mest mulig realistisk og treffsikkert.  

– Sikkerheten til alle som befinner seg i og utenfor bygget trumfer det meste. Derfor har det vært viktig for oss i Sykehuspartner å sørge for at det ikke er dødsoner der overfallsalarmer og såkalt «kollega til kollega»-alarm ikke har dekning. Dette er løsninger som gir både ansatte og pasienter en tryggere hverdag ved sykehuset, forklarer Per Gunnar Riber, prosjektleder i Sykehuspartner.

Visualisering av alarmer
En ting er at alarmen skal fungere som den skal, når den skal. Men det er også viktig å lokalisere alarmer når de oppstår, og kunne bruke de erfaringene man gjør seg over tid til å forbedre systemet og sikkerheten til ansatte og pasienter.

– Løsningen inneholder en modul der alarmer vises på skjermer ved alle arbeidsstasjoner og i alle vaktrom. Alarmene viser både nåværende og forrige posisjon i visuelt sterke kartbilder som gir en umiddelbar oversikt slik at man er i stand til å agere raskt. Over tid vil man opparbeide seg en alarmhistorikk som gir et godt grunnlag for analyser, som blir et viktig verktøy for å bedre sikkerheten ytterligere, sier Per Gunnar Riber.

Verdifull erfaring
Prosjektet har gått smidig og med god fremdrift fra start til slutt, der det overordnede oppdraget har gått ut på å etablere fleksible løsninger for å møte fremtidens behov.

– Vi kom tidlig inn i bygget og startet med å etablere kablet og trådløst nett. Dette var til stor hjelp for flere av de andre leverandørene i prosjektet. Vi har i det hele hatt et veldig godt og tett samarbeid med de andre leverandørene og med Sykehuset Sørlandet, forteller Per Gunnar Riber.

Sykehuspartner sitter på svært verdifull kompetanse og erfaring etter å vært gjennom prosjektet i Kristiansand, og er godt posisjonert til å levere tilsvarende til Senter for psykisk helsevern Norbyhagen (PHN) til AHUS som er en utvidelse av den eksisterende sykehusstrukturen på Nordbyhagen. Dette prosjektet har tilsvarende ambisjonsnivå som i Kristiansand.

I tillegg til overfallsalarm har Sykehuspartner også levert telefoni, datanett (kablet og tråløst / wifi), kommunikasjonsrom, pasientsignal (anrop fra pasienter eller besøkende), porttelefoner, AV-utstyr til møterom, spesialrom og multisal, i tillegg til diverse annet IKT-utstyr, til det nye psykiatribygget i Kristiansand.