Raskere og sikrere pålogging med single sign-on

Single sign-on betyr at du blir automatisk logget inn i programmer så lenge du er logget på PCen med personlig bruker. Dette gir økt informasjonssikkerhet og er innført for flere av de regionale tjenestene i Helse Sør-Øst.

Illustrasjonsfoto: Cicilie Hennig-Till

Bruk av datamaskin i løpet av arbeidsdagen er det få innen helsesektoren som slipper. Behov for tilgang til pasientinformasjon og annen administrativ informasjon gjør at listen med programmer ofte kan bli lang. De aller fleste slike programmer kommer med en pålogging. For best mulig sikkerhet er det anbefalt at ingen passord er like.

Dessverre innebærer sikkerhetskravene at hver enkelt må forholde seg til en uhåndterbar lang liste med brukernavn og passord som skal huskes. Da er det lett å ta noen snarveier. Altfor mange skriver passordene på en lapp som legges under tastaturet eller i skuffen. Passord som ligger og flyter reduserer sikkerheten markant.

For flere av de regionale tjenestene våre har vi derfor innført det som kalles for single sign-on. Det betyr at du slipper å logge deg på hvert enkelt system. Så lenge du er innlogget på maskinen med din personlige bruker, vil du også ha tilgang til tjenestene.

Dette gjelder i dag for følgende tjenester vi leverer*

  • Personalportalen
  • WebCruiter
  • Personalhåndboka
  • MinGat
  • Læringsportalen
  • Elektronisk fødselsmelding til Folkeregisteret

*Det er ikke alle helseforetak som har tatt i bruk single sign-on på alle tjenestene.

Ekstra viktig blir det at passord til PCen ikke blir skrevet ned og at du alltid låser PCen når du forlater den, selv for korte pauser.

Vi jobber kontinuerlig med forbedringer slik at du som jobber i Helse Sør-Øst skal få en bedre arbeidsdag uten at det går på kompromiss med informasjonssikkerheten og sikkerheten til pasientene.

Dersom du vil lese mer om single sign-on løsningen vi har innført kan du klikke deg inn her